LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Beslan, Rusko 1.9.2004

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 58
Datum: 2008-07-23 09:16:48
Napsal: rotný EL.DŽI
Komentář: ..Někde sem to vyštrachal, tak jen tak pro zajímavost...Rusy docela můžu, ale tohle je dost k zamyšlení...







Moskva , Rusko, noc z 24. na 25. srpna 2004.


Skupina lidí čeká na noční autobus. Ozývá se exploze. Výbuch nálože zranil tři lidi. V té době z moskevského letiště startují dvě letadla. První TU-134 letí do Volgogradu, druhý letoun TU-154 má cílovou stanici v Soči. První stroj se zřítil v Tulské oblasti jižně od Moskvy. O tři minuty později ztrácí moskevská řídící věž kontakt i s druhým letadlem. Spadlo nedaleko Rostova na Donu. V troskách letadel našlo smrt 90 lidí. Po provedení expertízy bylo zjištěno, že letadla se stala obětí útoku. V letounech byly nastraženy výbušniny.

Moskva, Rusko, 31. srpna 2004.


Do vestibulu podzemní dráhy ve stanici Rižskaja vstupuje mladá žena. Ve vestibulu si povšimne dvou hlídkujících policistů. Otočí se a rychle odchází opačným směrem než je vstup do podzemí metra. Po několika vteřinách se ozývá výbuch. Žena měla na těle nálož o síle 1 kg TNT. Po výbuchu zůstává na místě sedm lidí, sanitky odvážejí desítky zraněných včetně čtyř dětí. Dvanáct lidí je v kritickém stavu.

Beslan, Rusko - Severní Osetie, 1. září 2004


První školní den. Do základní školy v Beslanu přicházejí po prázdninách děti s rodiči. Pro mnohé z nich je to první den ve škole. Nikdo netuší, že na tento den již asi nikdy nezapomenou. Ve škole je asi 1500 lidí. V 8.00 hodin ráno přijíždí ke škole autobusem skupina asi 30 ozbrojenců. Vnikají do školy. Na chodbách střílí do lidí. Kdo se pokouší o útěk, je nemilosrdně zastřelen. V nastalém zmatku se několika lidem daří uniknout. Teroristé nahnali školáky spolu s rodiči a učiteli do tělocvičny. Budova tělocvičny je zaminována, v basketbalových koších jsou dvě velké výbušniny, mezi nimi je natažen drát a na něm jsou navěšeny další nálože. Mnoho jiných výbušných mechanismů je umístěno po tělocvičně mezi rukojmími. Ve skupině teroristů je i několik žen. Jedná se o tzv. černé vdovy. Jsou to manželky padlých čečenských bojovníků. Ženy mají na těle připevněny výbušniny. Ozbrojenci rozmisťují okolo oken děti, aby tak zabránili střelbě ruských bezpečnostních jednotek. V 9.00 hod. je škola obklíčena místními jednotkami ministerstva vnitra. Je přítomna i místní jednotka zvláštního určení OMON. U školy jsou záchranáři a zdravotnický personál. Teroriristé se poprvé ozývají. Požadují přítomnost prezidenta Severní Osetie Alexandra Dzasochova a prezidenta Ingušska Murata Zjazikova. Dále chtějí, aby jednání vedl dětský lékař Leonid Rošal, který již dříve jednal s teroristy při obsazení divadla na Dubrovce. Další požadavky jsou zastavení bojů v Čečensku, stažení ruských vojsk, propuštění vězněných spolubojovníků. Prezident Putin ruší dovolenou v Soči a vrací se do Moskvy. Po jeho příletu je ihned na letišti uspořádána ministerská porada. S teroristy se mezitím snaží vyjednávat islámský představitel Severní Osetie Ruslan Valgatov. Po dvaceti minutách opouští neúspěšně budovu školy. Ve 12.11 hod. startuje z Moskvy letoun IL - 76. Jde o speciální látající nemocnici Skalpel. Jak se ukáže, její přítomnost v Beslanu bude opravdu vítaná. Mezitím v budově školy jsou rukojmí zadržována v tělocvičně. Sedí na podlaze jeden vedle druhého. Teroristé střílí do stropu. Malé děti pláčí. Skupina mužů je odvedena na chodbu. Ostatní slyší výstřely ze samopalů a potom výbuch. Těla pobitých otců, kteří přišli vyprovodit své děti první školní den, odklidí až evakuační jednotka za dva dny. Bezpečnostní jednotky přerušují telefonické spojení do školy. Teroristé se nemohou spojit s okolním světem. Stejně tak ale i ředitelka školy, která se snaží kontaktovat policii. Ozbrojenci varují bezpečnostní síly, že za každého zabitého spolubojovníka popraví padesát dětí, za zraněného dvacet. Podle agenturních zpráv tráví noc ve škole 354 rukojmích a z toho 132 dětí.

Beslan, Rusko - Severní Osetie, 2.září 2004


Do Beslanu přijíždí vyjednavač doktor Leonid Rošal, kterého si únosci vyžádali. Vyjednavač nabízí, že zajistí dodávky jídla a pití pro vězněné. Teroristé odmítají. Děti jsou unavené, hladové a dehydrované. Naopak jejich únosci jsou odpočatí a svěží. Pravidelně se střídají ve spánku. Pláč vězněných školáků řeší únosci střelbou do stropu tělocvičny. Jeden malý chlapec se natahuje k únosci s prosbou o vodu. Ten ho bodá bajonetem svého kalašnikova. Nikdo další se už neodváží žebrat o vodu. Několik dětí zkouší pít vlastní moč. Kontakt moči s rozpraskanými rty má za následek nesnesitelné pálení a pláč. Ten je opět provázen střelbou. Teroristé pózují mezi zadrženými, fotografují se, natáčejí na video. Nikdo z nich si nesundává masku.

Beslan, Rusko - Severní Osetie, 3.září 2004


V odpoledních hodinách, po krátkém jednání, přijíždí ke škole nákladní automobil, jehož posádka má odklidit mrtvá těla, která se povalují okolo školy již třetí den. Skupinka dětí využívá této situace a okny prchá ze svého vězení. Teroristé po nich střílí ze samopalů. Celý prostor je obklíčen bezpečnostními jednotkami. Policisté, vojáci a přítomní příbuzní dětí okamžitě opětují palbu. Není čas na provedení operace na záchranu rukojmích. Lidé v okolí školy spontánně útočí na budovu. Vojáci, policisté i příbuzní pod palbou běží k budově školy. Z tělocvičny se ozývá ohromující exploze a po ní ihned druhá. Strop tělocvičny se bortí a padá na uvězněná rukojmí uvnitř. Děti vybíhají z trosek školy ve spodním prádle, krvácejí a jsou v šoku. Sanitky, autobusy a civilní vozidla odvážejí děti do nemocnice. V areálu se stále střílí. Bezpečnostní síly čistí prostor školy. Na tom se podílí i speciální jednotka Alfa. Rusové neberou žádné zajatce. Skupina dětí je uvězněna mezi sutinami. Ženisté proto musí odstřelit jednu stěnu budovy a dírou děti vyvádějí ven. Ve škole vypuká požár a stále se střílí. Vše je ztíženo tím, že škola je zaminovaná. Pyrotechnici pracují pod palbou a uvolňují cestu úderným jednotkám. Ve škole jsou nastraženy výbušniny. Jedná se převážně o nálože naplněné kovovými střepinami. Několika teroristům se podařilo uniknout a vmísit se mezi obyvatele. Poté, co jsou odhaleni, zabarikádují se v domě na jihu města. Teroristé jsou zlikvidováni i s domem za použití obrněných transportérů a bitevních vrtulníků. Všichni ozbrojenci byli zlikvidováni, pouze jeden byl zajat. Ve škole bylo celkem drženo 1180 lidí, po ukončení bojů bylo z budovy vyneseno 323 mrtvých, z toho 156 dětí.

Beslan, Rusko - Severní Osetie, 4. září 2004


Úřady vyslýchají jediného přeživšího teroristu. Ruská státní televize přinesla záběry, jak dva vojáci vedou v poutech muže, který rusky se silným kavkazským přízvukem opakoval, že nikoho nezabil, že nestřílel. Z jeho výslechu vyplynulo, že po zhroucení stropu propukla mezi teroristy hádka. Někteří únosci požadovali po svém veliteli propuštění dětí. Nato vůdce zastřelil jednoho ze svých mužů a odpálil nálože na tělech dvou černých vdov.

Rusko, www.kavkazcenter.com, 17. září 2004


Radikální vůdce čečenských separatistů Šamil Basájev se na internetu přihlásil k útoku na beslanskou školu. Dále přiznal i odpovědnost za dvě zničená ruská dopravní letadla. V prohlášení Basájev uvádí, že beslanskou akci i útok na letadla provedl Diverzní prapor čečenských mučedníků Rijadus - Sachalin, jehož je velitelem. Operaci ve městě podnikl druhý prapor pod velením plukovníka Orstchojeva. Basájev z masakru obvinil ruské jednotky, které dle jeho tvrzení útok plánovaly. Skupina, která držela rukojmí, požadovala stažení vojsk z Čečenska, v případě nesplnění podmínek pak rezignaci prezidenta Putina. Basájev dále tvrdil, že ozbrojenci vzkázali bezpečnostním silám, že pokud vyhoví jejich podmínkám, propustí nejmenší děti a zajatci dostanou jídlo a pití.

Moskva , Rusko, 18. září 2004


Ruská bezpečnostní služba FBS oznámila, že odhalila přípravy na bombový útok. Během bezpečnostní akce policisté zajistili v centru Moskvy podezřelý automobil VAZ. Řidič odmítl vystoupit a policistům sdělil, že má ve voze výbušniny, které jsou připravené k odpálení. Potom označil druhý zaparkovaný automobil v ulici. I v něm byla nalezena nálož. Řidič byl pod vlivem drog. Za to, že auta převeze a zaparkuje, dostal údajně odměnu 1000$. Potom dostal srdeční záchvat a ještě před převozem do nemocnice zemřel. Pyrotechnici v odstaveném automobilu nalezli nášlapné miny, dva balíky výbušnin a kanystr s benzínem. Ne náhodou bylo vozidlo zaparkované na trase, kudy mohl projíždět prezident Putin.

Kdo je Šamil Basájev?


Basájev se narodil 14. ledna 1965 v Čečensku. Vystudoval v Moskvě vysokou školu (Moskevský zemědělský institut). Po jednostranném vyhlášení nezávislosti Čečenska v roce 1991 se stal poradcem prezidenta Maschadova a prvním vícepremiérem pro průmysl. V roce 1992 vedl v Gruzii skupinu čečenských bojovníků, tzv. Abcházský batalion, který bojuje za nezávislost Abcházie. Po vpádu ruských vojsk v roce 1994 se stal vrchním velitelem ozbrojených sil čečenských separatistů. V roce 1995 při bombardování města Věděna, kde se narodil, zemřela jeho manželka, děti a další příbuzní. Basájev se stává velitelem osobní ochranky prezidenta Džochara Dudájeva. V roce 1995 přepadla čečenská vojska město Buďonnovsk, kde Basájevovi muži drželi tisíc rukojmích a tím donutili ruskou stranu jednat. Basájev si vynutil za propuštění rukojmí rozhovory o mírovém jednání a stažení ruské armády. Během jedné z operací přišel Basájev při výbuchu miny o nohu, kterou má amputovánu pod pravým kolenem. I přes toto je dále aktivním velitelem a bojovníkem čečenského džihátu. V roce 1999 byl jmenován dagestánskou Islámskou radou Vůdcem islámského džihátu. Rok poté vydává moskevský Národní ústřední úřad Interpolu na Basájeva zatykač, je vypsána odměna 300 miliónů rublů. Skupina čečenských obchodníků již dříve vypsala na jeho hlavu odměnu pět miliónů dolarů. Basájev je i na seznamu nejhledanějších teroristů USA a OSN. Někteří experti upozorňují na to, že se někdy hlásí i k teroristickým útokům, které nespáchal. Basájev má na svědomí i útok na nemocnici v Rostově, kde došlo k povraždění 290 nemocných a bylo drženo dalších 60 lidí jako rukojmí. A útok a držení rukojmích v letadle na letišti Mineralnyje vody. Česká novinářka Petra Procházková 9. 11. 1999 publikovala v Lidových novinách rozhovor s Basájevem. Rozhovor je dodnes publikován na islámských internetových stránkách. Dále byl v ČT odvysílán film Čečensko: Černá díra světa, jehož je rozhovor součástí. Jak lze zásah hodnotit? Je těžké hodnotit akci, která nebyla naplánována a proběhla spontánně. Po bitvě je každý generálem a v klidu teplé kanceláře se dobře hledají chyby a dobře se kritizuje. Speciální jednotky pravidelně nacvičují obvyklé scénáře, jako je obsazení autobusu nebo zásah v letadle. V historii ještě nikdo nemusel osvobozovat tisíc rukojmích ve škole plné výbušnin, která je obsazena fanatickými, dobře vycvičenými a hlavně motivovanými ozbrojenci. Bezpečnostní síly ale udělaly několik chyb. V první řadě měl být prostor neprodyšně uzavřen. Nestalo by se pak, že příbuzní proniknou ke škole a budou pálit na teroristy, a dále by bylo zamezeno možnému útěku únosců. Druhým problémem byl nedostatek sanitek, zdravotního personálu a vybavení na místě zásahu. Za uzavřenou oblastí měl být prostor pro záchranné jednotky. S únosci nikdo dlouho oficiálně nevyjednával, telefonické spojení bylo přerušeno. Únosci potom začali být agresivní a odepřeli zadržovaným jídlo a pití. Prezident Putin se ozval až 24 hodin po zásahu. Operaci v Beslanu řídili místní a regionální představitelé a pořádkové síly. Jako první útočil místní OMON, obyčejní policisté a domobrana. Všeho se měla ujmout Federální bezpečnostní služba. Jak ale uvedl politolog Andrej Rjabov z deníku Gazeta: „Kde byli lidé z ministerstva vnitra? Vše má racionální vysvětlení. Čím méně se zapletou, tím menší mají odpovědnost za důsledek operace“. Speciální jednotka ALFA útočila až dvacet minut poté, co se strhla přestřelka u školy a pořádkové síly zaútočily na budovu. Pro německou ZDF ale uvedl ruský vojenský expert Pavel Felganhauer, že vše mohlo být trochu jinak. Kdo zná, jak ALFA pracuje, ví, že její úderné oddíly se často maskují jako zdravotnický personál nebo jako skupina pro odstraňování mrtvol. Útok na školu začal po příjezdu vozidla s lidmi, kteří měli odstranit mrtvá těla. Druhý postřeh je ten, že okamžitě po prvních výstřelech byly nad školou bojové vrtulníky. Útok na budovu možná nebyl náhodný. Zásahové oddíly byly špatně koordinované, pravděpodobně mezi nimi nebylo spojení. Clive Fairweather uvedl, že se sice vyskytly závažné chyby, ale při méně jak třetinových ztrátách se zásah označuje za úspěšný, protože politickým cílem je záchrana rukojmích. Na věc je třeba nazírat tak, že pokud se tolik rukojmích vynoří z tělocvičny prošpikované výbušninami, projde minovým polem okolo ní, je to sám o sobě zázrak. Je dost pravděpodobné, že většina dětí by byla mrtvá dříve, než by si speciální jednotka prorazila cestu dovnitř. Připomněl také masakr ve skotském Dunblane v roce 1996, kdy osamělý ozbrojenec během tří minut zmasakroval 16 dětí a jednoho učitele.