LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Daruj krev, zachráníš život !

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 79
Datum: 2010-03-08 19:54:00
Napsal: štábní rotmistr RAMIREZ
Komentář: Náhled za oponu dárcovství krve.







V tomto článku bych Vám rád popsal mou zkušenost s darováním krve. Podstatou článku je osvětlení této zkušenosti neznalým a také potencionální získání nových dárců. Vzhledem k faktu, že v současné době dárců ubývá a darování není tak „populární“ jako v minulosti. Krev se bohužel nedá vyrobit uměle (pokud nebereme v potaz krevní "náhražku") a tak je zapotřebí spolupráce veřejnosti k tomu, aby ji byl při běžných nebo poúrazových operacích dostatek. Jak každý jistě ví, krev je nepostradatelná složka zajišťující mnoho důležitých pochodů v lidském těle. Nebudu zde dopodrobna rozvádět všechny detaily, které si sami můžete zjistit na internetu, ale měli by jste alespoň vědět několik málo faktů než Vám osvětlím samotné darování.

Krev : kapalná červená tkáň skládající se z červených a bílých krvinek, krevních destiček a krevní plazmy. Tyto krevní buňky produkuje kostní dřeň v procesu zvaném krvetvorba. Hlavní funkcí krve je trasport kyslíku po těle a jeho rozvod do tkání a orgánů. Také dopravuje živiny, transportuje buňky a různé substance a odvádí odpadní produkty. Průměrné lidské tělo obsahuje 4-6 litrů (cca 8% tělesné hmotnosti) přičemž ženy mívají krve méně, nežli muži. Krev se pohybuje v cévách a její oběh je zajišťován srdcem. Proudí do plic pro okysličení a pak je cirkulována tělem přes tepny. Rozptyluje svůj obsažený kyslík přes tenké krevní cévy zvané kapiláry. Pak se vrací do srdce žilami. Krev transportuje metabolické odpadní produkty, léky a jiné cizí chemikálie do jater na eliminaci a do ledvin na vyloučení močí. To by bylo v podstatě vše základní o fyziologii a funkci krve, sami vidíte, že je opravdu důležitá...

K darování jsem se dostal přes známé, ale hlavně mého dědečka, který mě motivoval tím, že léta pracoval pro Český červený kříž (ČČK) a sám získal nespočet dárců. Přiznám se ale, že mě k tomu taky vedla touha poznat něco nového, nevšedního. Mimo to mohu zároveň pomáhat potřebným. Nikdy nevíte kdy budete sami potřebovat pomoc. Teď už ale k dárcovství.

Časně ráno vcházím branou do Nemocnice v Novém Jičíně. Na vrátnici se ptám kudy k Transfúznímu oddělení a mé kroky posléze míří právě tam. Velký nápis transfúzní oddělení a číslo 7 na budově dává tušit, že jsem tu správně. Otevírám dvěře a čtu si informace na vyvěšené nástěnce. Dle pokynů si beru z pořadníku číslo, obouvám si návleky a mířím k pultu, kde zdravotní sestry zpracovávají údaje dárců. Stavím se do fronty a čekám až na mne přijde řada. Poté podávám sestře občanský průkaz, na otázku zda jsem byl dárce v minulosti odpovídám záporně. Dostávám dva dotazníky a jsem instruován vyčkat, až vyvolají mé jméno. Zanedlouho se tak stane a já vcházím do postraní místnosti, kde svou činnost vykonávají dvě sestry. „Dobrý den“ začnou „Vaše výška a váha“ odpovídám a během toho dostávám teploměr. „Nastavte levou paži“ a je mi změřen tlak. Dále je mi ještě odebrán vzorek krve a pak se odebírám na snídani. Vše jde velmi rychle, není čas ztrácet čas. Je velmi důležité, aby jste se před oddběrem najedli a nešli na lačno. Potom se Vám totiž může snáze udělat nevolno a je velká pravděpodobnost, že při/po odběru omdlíte. Nesmíte však 14 hodin před odběrem jíst některé potraviny, které by mohly znehodnotit krev pro zamýšlené použití. Přesný výčet i ostatní podmínky darování Vám sdělí třeba obvodní lékař, nebo si je můžete zjistit na internetových stránkách. Jedná se hlavně o alkohol, tučná jídla, čokoládu, mléčné výrobky a kořeněná jídla. Během konzumace snídaně (sladkých rohlíků a čaje) vyplňuji POCTIVĚ a ÚPLNĚ oba dotazníky. Je to nesmírně důležité. Z Vaší strany totiž nesmí být žádné riziko, jenž by mohlo ohrozit potencionálního přijemce krve a právě z uvedených údajů příslušný lékař určí, zda jste vůbec k darování vhodní. Při zamlčení závažných okolností by jste v případě problému mohli být stíhaní zákonem ! Ale pokud vše vyplníte jak máte není čeho se bát. Stačí si jen dotazník pořádně přečíst. Po několika minutách si mě zavolá lékář, prohlíží si vyplněný dotazník a zároveň listuje ve výsledcích rozboru krve. „ No pane, zdá se vše v pořádku, SCHOPEN !“. Poděkuji a rozloučím se.

Pak už jen čekám ve frontě. Když na mně přijde řada, v předsíni si omyji paži ze které budu krev darovat. O pár okamžiků později už sedím/ležím v křesle a čekám co se bude dít. Přistoupí sestra a na mém nevózním obličeji čte, že jsem tu poprvé. Uklidňuje mně a zároveň mi dezinfikuje místo kde budu mít za pár vteřin vpíchnutou jehlu průměru špejle ! V duchu jsem si říkal, jestli to s tím myslí vážně, ta jehla se mi zdála opravdu obrovská, ale mohu říct, že to nic strašného není. Nepatrné píchutí a už vidím odtékat krev tenkou hadičkou do připravené krevní konzervy na váze. Dříve se odebíralo 450 ml a v současné době je to 470 ml. No a po pár minutách (u dárců se doba odběru liší 5-10 minut) je hotovo. Ani Vám to nepřijde, je to opravdu „fofr“. Ještě se odeberou vzorky do malých ampulek a jehla putuje z mého těla přímo do odpadkového koše k tomu určenému. Dle instrukcí si tisknu místo vpichu, aby se ranka zacelila a pomalu se přesouvám do čekárny. Beru si své věci a jsem poslán pro potvrzení o odběru. Dostávám potvrzení pro zaměstnavatele, náhradu cestovného, stravenku a vitamíny. Jako bezplatný dárce má člověk nárok na celý den volna v zaměstnání, který se týká dne odběru (záleží jak se k tomu Váš zaměstnavatel staví, někteří Vás nemusí pustit a chtějí aby jste daroval ve svém volnu což někomu kdo má například jen ranní směny bude těžko vyhovovat) a odpočet z daní. Já mohu říct, že to dělám opravdu jen pro pocit, že pomáhám a cítím se díky tomu o něco lépe. V současné době mám za sebou už 6 odběrů a hodlám pokračovat dokud to jen půjde. Za celou dobu se mi při odběru udělalo špatně jen dvakrát. Poprvé kdy jsem byl opravdu nervózní a ještě jednou kdy jsem šel na lačno. Proto jak jsem psal výše. Najezte se, nemějte strach a nebuďte nervózní, pak vše půjde jak má. Jsou i horší věci (třeba zubař) a tohle je banalita. A nezapomínejte, že děláte opravdu dobrou věc...

To by bylo asi tak vše co jsem Vám chtěl sdělit. Snad se najde alespoň jeden člověk, který si přečte tento článek a třeba se odhodlá k tomu to zkusit. Každopádně díky za Váš čas.