LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Den otev. dveří u 102.pzpr Prostějov

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 91
Datum: 2011-08-07 17:58:45
Napsal: štábní rotmistr VŠEŤA
Komentář: Den otevřených dveří u 102. Průzkumnéh praporu v Prostějově.







Den otevřených dveří

Na den 28.6.2011 přichystali příslušníci 102. průzkumného praporu den otevřených dveří na letišti nedaleko bran svých kasáren. Jelikož jde o jednotku AČR, která bezpochyby patří mezi ty nejlepší u nás, bylo jasno, že se o tom musíme přesvědčit na vlastní oči. Jednalo o úterý, tedy pracovní den, sešli jsme se pouze v počtu čtyř členů. Zbývající mohli jen tiše závidět ve svém zaměstnání. Vyrazili jsem pár minut před 8 hodinou, abychom stihli zahájení stanovené na 9 hodin. Po zaparkování vozu nedaleko hlavní brány jsme došli před hlídaný vstup do areálu, kde již děti z místních základních škol již nedočkavě přešlapovaly na místě. Službu vykonávající voják nás odkázal na svou kolegyni, která si opsala údaje z OP jednoho z nás a připsala počet lidi ho doprovázejících. Cestou k letišti, na kterém ukázka probíhala, jsme míjeli oplocená kasárna nejprve samotného 102. průzkumného praporu a poté i samotné 601. Skss. Brána tohoto útvaru se honosí freskou v podobě znaku 601. skss a nás přemohla touha zvěčnit se u této brány. Nicméně tento útvar je snad nejvíce utajovaným v naši zemi a podle toho také zareagoval příslušník, který viděl naše počínaní z okna přilehlé budovy. Poté, co jsme byli napomenuti a byl nám oznámen zákaz focení, jsme se pokorně odebrali na letiště, kde již započala prezentace. Fotku oné brány se znakem 601. skss jsme si později stáhli z internetu.

Na letišti a u přilehlých budov pro nás bylo připraveno mnoho. Nejprve statické ukázky techniky mezi kterou byly např. Land Rover Defender 130 „kajman“ který pojme až 6 lidí ( tedy celé družstvo, což je značná výhoda oproti kratším typům. Dále byly vystaveny například Bojové průzkumné vozidlo (BPzV) obojživelný průzkumný prostředek na podvozku BVP-1 , nebo nákladní vozy Tatra s různými typy nadstaveb pro rozmanité užití. Dále třeba Land Rover upravený pro vypouštění bezpilotních průzkumných letounů.

Poté byla připravena statická ukázka výstroje a výzbroje, kde jste mohli zhlédnout zbraně od sa.58v přes SVD Dragunov až po velkolepou pušku FALCON ráže 12,7 mm. jejíž nemalou hmotnost si mnozí ověřili. Mezi vystrojí jsme mohli spatřit přístroj pro noční vidění „KLARA“, radiostanice RF 1305, dálkoměr, topografické vybavení, GPS navigace ale i jídelní soupravu, stan pro jednotlivce, nebo ženijní vybavení jednotlivce. Ze statických ukázek nesmíme opomenout výdej „armádní limonády“ z varen polní kuchyně či prodej vaječných omelet.

Opodál nastartovaný vrtulník Mi-17 a vystrojení muži řadící se ke vstupu na jeho palubu značili, že je čas na dynamickou část ukázky. Vrtulník i s ozbrojenci na palubě se vznesl, zakroužil nad prostorem a zůstal viset asi 15 metrů nad zemí. Z bočních dveří se pak spustilo lano, po kterém o několik sekund později slanil k zemi první muž. Po odháknutí zalehl o pár metrů vedle do trávy a čekal na zbývajících pět členu svého družstva. Tento poměrně pomalu provedený výsadek slaněním by se mohl zdát riskantním v bojovém prostoru, nicméně pro přihlížející diváky byl nejspíše poměrně zajímavý. Když bylo družstvo kompletní vydalo se směrem ke stanu, jenž reprezentoval budovu s nepřítelem. Po navázání kontaktu s obránci stanu všichni zalehli a vytvářeli si palebnou převahu a poté se pod krycí palbou poloviny mužů se druhá polovina přibližovala k cílovému objektu. Mezitím se objevil na scéně znovu vrtulník, aby stejným způsobem vysadil posily. Ty po vysazení zaujaly pozici jisticí skupiny, aby prvotní výsadek mohl obsadit budovu. Když do ní s mohutnou palbou pronikli a vše živé pobili, stáhla se celá skupina do prostoru vyzvednutí, kde je vyzvedl opět vrtulník.

Tímto se zakončila první část dynamické ukázky. Následovaly seskoky na kulatém padáku OVP-80 z helikoptéry. Celkem bylo vysazeno asi dvanáct parašutistů ve dvou vlnách, přičemž instruktoři vždy sledovali směr a rychlost větru, aby výsadek dopadl co možná nejblíže k divákům. Ve většině případů se to dařilo až do doby, kdy při druhé vlně výsadku přistál jeden z výsadkářů doslova za krk jednomu z přihlížejících diváků. Nikomu se naštěstí nic nestalo a tak mohl program pokračovat ukázkou bojového umění Musado. Čtyři dvojice zakuklenců předvedlo několik sestav útoku a obrany jak beze zbraně, tak za pomocí nožů, holí nebo improvizovaných zbraní. Během celé této ukázky a vlastně i v průběhu celého dopoledne se sporadicky snášeli z vyšších výšek výsadkáři na tzv. „křídlech“.

Celou akci provázel odborný komentář, který byl bohužel zcela srozumitelný jen v bezprostřední blízkosti ozvučovací aparatury. Nicméně celé dopoledne bylo poměrně povedené a zajímavé a všem, kteří se na něm podíleli, patří velký dík.

Návštěva Vrahovic

Celý den jsme završili návštěvou pietního místa 601. skss ve Vrahovicích kde dne 9.12.2004 došlo k tragické nehodě na železničním přejezdu. Vojenská Tatra vezoucí muže na cvičiště se zde střetla v nerovném boji proti projíždějícímu vlaku. Bilance 5 mrtvých a 6 zraněných mužů mluví za vše. Jejich památku jsme uctili minutou ticha při pomníčku u trati.